Jesenski češnjak sadi se ujesen, ☃️prezimljuje,❄️❄️☃️ i u idućoj godini razvija vegetativnu🌱🌿 masu i lukovicu – glavicu. Ima kraće razdoblje mirovanja pa se repromaterijal ne može čuvati do proljeća iduće godine. Većina ovih ekotipova ima krupnije i šire listove, krupniju lukovicu s manjim brojem krupnih češnjeva u lukovici.

Kako vrijeme odmiče i godina dolazi kraju vrijeme se mijenja, a zima postaje sve jača ☃️ i pokazuje se u pravom licu kao surovo godišnje doba.🌨️🌨️🌨️ Sastavni dio zime je svakako i snijeg ❄️ koji uza svu svoju idiličnost može zadati puno glavobolja nekim poljoprivrednim proizvođačima npr. vočarima.

Snijeg je prirodni izolator, pa tako kada se nakupi i na našim krovovima, čuva toplinu unutar našeg doma…

S druge strane isti taj snijeg vrlo je pogodan za određene kulture. Snijeg je oblik oborine u čvrstom stanju. Nastaje sublimacijom vodene pare te poprima oblik šesterokutnih kristala. Oblici kristala su vrlo različiti pa se mogu opaziti heksagonalne pločice, trokuti, prizme ili razgranati kristali. U meteorologiji snježnim danom se smatra onaj dan kada je barem polovica vidljivog tla pokrivena snježnim pokrovom. Taj pokrov je jako loš vodič topline iz razloga jer između pojedinih pahulja ima praznog prostora u kojemu se nalazi zrak. Prema tome snježni pokrov štiti tlo od prejakog hlađenja, a zimske usjeve od smrzavanja. Cesnjak.org

  Jesenski cesnjak prezimljuje Jesenski cesnjak prezimljuje Jesenski cesnjak prezimljuje Jesenski cesnjak prezimljuje