Kuhate li s češnjakom? Možda nije najugodnija navika za osobe oko vas, no budite sigurni – češnjak je pravi izvor zdravlja!

Osim što možesniziti povišeni krvni tlak, zaštititi nas od bolesti srca, predstavlja bolji antibiotik od nekih sintetičkih lijekova, a sada su kineski stručnjaci ustanovili da može prepoloviti i rizik od razvijanja raka pluća!

Istraživači Provincijskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Jiangsu analizirali su podatke preko 1400 pacijenata s rakom i usporedili ih s 4500 zdravih osoba. Ispitanike su ispitali o njihovim navikama i prehrani, a pitanja su obuhvatila i koliko često jedu češnjak te puše li cigarete.

Pušači, zaštitite se od raka pluća – češnjakomIspitanici koji su redovito jeli sirovi češnjak, što znači barem dva puta tjedno, snizili svu svoj rizik od razvijanja raka pluća za 44 %. Kada su se koncentrirali samo na pušače, stručnjaci su ustanovili kako su oni koji su jeli sirovi češnjak smanjili svoj rizik od ove maligne bolesti za 30 %, što je svejedno odličan postotak.

“Zaštitna veza između unosa sirovog češnjaka i raka pluća primijećena je s uzorkom doze i odgovora, što sugerira da češnjak može potencijalno služiti kao kemoprotektivno sredstvo za rak pluća”, zaključili su autori čiji je rad objavljen u časopisu Cancer Prevention Research.

izvor: http://www.biljnaljekarna.com/pusaci-zastitite-se-od-raka-pluca-cesnjakom/