Češnjak pripada među najstarije povrtne kulture, a podrijetlom je s područja srednje Azije. U povijesti ljudskog roda poznat je duže od 4000 godina, od Kine preko Egipta, zemalja Bliskog istoka pa sve do južnoeuropskih zemalja. Zbog intenzivnog mirisa i ljutog okusa češnjak se ne koristi kao povrće u užem smislu već prvenstveno kao dodatak brojnim jelima.

Kako se češnjak sadi većinom u jesen, obradu tla potrebno je obaviti odmah nakon skidanja predkulture. Nakon toga slijedi oranje te gnojidba. Za gnojidbu je najbolje koristiti organsko gnojivo Fruttorto u količini 100-120 kg/dulumu.

Za sadnju je najbolje upotrijebiti vanjske češnjeve s lukovice. Za jesensku sadnju preporučuje se čuvanje lukovica češnjaka na temperaturi 15 – 16 °C što uvjetuje jaku dormantnost, a pred samu sadnju, lukovice se čuvaju na temp. 5 – 6 °C, čime se dormantnost prekida. Znači, dobro bi bilo pred sadnju, lukovice češnjaka podvrgnuti nižim temperaturama (najjednostavnije je to uraditi stavljanjem u hladnjak ili frižider nekoliko dana).

Niske temperature prije sadnje pospješuju razvoj listova i produžuju vegetaciju što povećava lukovicu. Češnjevi se s lukovice, odvajaju neposredno pred sadnju i tretiraju odgovarajućim fungicidom- primjerice potapanje u otopinu RIDOMILA.

Bolje je saditi krupnije češnjeve od 4-6 gr, jer se od krupnijih češnjeva dobiju veće glavice.

Češnjak se sadi u redove razmaka 20 – 30 cm, a razmak biljaka u redu ovisi o krupnoći češnjeva za sadnju. Ako se sade krupniji češnjevi od 5 – 6 g težine, može se dobiti vrlo dobar prinos, ali za takav način uzgoja potrebno je 100 kg sadnog materijala za površinu od 1 duluma, piše portal Jabuka.tv.

Pri ručnoj sadnji češnjevi se sade uspravno tako da začetak stabljike dođe na dubinu 4-5 cm, a u hladnijim područjima pri jesenskoj sadnji i nešto dublje. Narodnim jezikom kazano dubina sadnje češnjaka je 3-4 prsta. Već smo napomenuli da je za površinu od 1 duluma potrebno je osigurati oko 100 kg sadnog materijala.

U hladnijim područjima, češnjak se sadi sredinom listopada, a u mediteranskim područjima (područje Hercegovine) krajem listopada do sredine studenog. Ako se sadi u proljeće najpovoljnija je rana sadnja, čim to vremenski uvjeti dozvole. Postoje preporuke ranije jesenske sadnje, sredinom rujna, da se tijekom vegetacije razvije više listova, a lukovica razvije sredinom ljeta.